News Flash:

Zacusca pentru iarna

23 Septembrie 2010
2015 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.6559 RON (0.0000)
USD: 3.9517 RON (0.0000)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Pentru ca a venit sezonul, o sa tinem si noi pasul cu toate vecinele din bloc, care parca nu mai au alta treaba decat sa umple borcane pentru la iarna, si o sa pregatim cateva conserve traditionale. O sa incepem cu zacusca, una dintre cele mai vechi arme ale romanilor impotriva anotimpului rece. De altfel, zacusca – care inseamna „gustare” in limbile slave – e un fel de raspuns al slavilor la bruschettele italienilor. Tot de legume pe paine este vorba, doar ca, din cauza climei, rusii au invatat ca nu se pot baza pe prospetimea lor tot timpul anului, drept pentru care au incercat sa conserve cat mai bine gustul acestora. Zacusca cu vinete (traditionala) Ingrediente (pentru cca 30 de borcane mari - 800 ml) 12 kg vinete 5 kg gogosari 2 kg rosii 3 kg ceapa 1,5 - 2 l ulei Sare mare, piper, foi de dafin, ardei iute, cimbru, busuioc Mod de preparare: Vinetele se coc, se curata (asta e partea cea mai neplacuta, stiu) si, dupa ce s-au scurs, se dau prin masina de tocat sau se toaca folosind tocatorul traditional din lemn. Gogosarii se curata de cotor si de samburi, se spala bine si se dau prin masina de tocat, dupa care se lasa la calit intr-o tigaie sau o oala, in circa jumatate de litru de ulei putin sarat. Se tin la foc mic circa o ora, pana cand compozitia se ingroasa. Intre timp, ceapa se curata si se taie cubulete mici, dupa care se caleste in circa jumatate de litru de ulei putin sarat, pana cand se inmoaie si devine transparenta. Rosiile se decojesc si se dau prin masina de tocat. O alta varianta ar fi sa inlocuiti gogosarii cu ardei grasi si sa-i coaceti ca atunci cand faceti salata, dupa care sa-i taiati fasaiute. Intr-un recipient mare (preferabil un tuci de fonta), se pune restul de ulei, ceapa, gogosarii si vinetele si se lasa la fiert circa jumatate de ora, mestecand mereu. Se adauga sucul de rosii si se condimenteaza dupa gust. Daca vreti neaparat, puteti folosi si conservanti sau mixuri de mirodenii speciale pentru zacusca, in conformitate cu indicatiile producatorului. Se mai lasa la fiert la foc mic circa trei sferturi de ora, pana cand s-a ingrosat suficient de mult si a ajuns la consistenta specifica zacustei. Se pune in borcane cu polonicul, asa incat in fiecare borcan sa fie cantitati egale din uleiul care s-a strans deasupra compozitiei (un strat de 2-3 milimetri). Se pun in fiecare borcan, peste zacusca, doua-trei boabe de piper si un sfert de foaie de dafin rupta in mana. Borcanele se capseaza si se fierb la bain-marie circa o ora. Zacusca cu ciuperci Ingrediente: 4 kg ciuperci 6 kg vinete 5 kg gogosari 2 kg rosii 3 kg ceapa 1,5 - 2 l ulei Sare mare, piper, foi de dafin, ardei iute, cimbru, busuioc Mod de preparare: Prepararea este asemanatoare celei de zacusca traditionala, numai ca acum, in tigaia in care calim ceapa, atunci cand aceasta devine transparenta, vom adauga si ciupercile taiate marunt, plus o lingurita de sare. Tigaia se acopera si se lasa sa se inabuse.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Yve.ro

Din aceeasi categorie

1753 viz    0 com
1071 viz    0 com
1146 viz    0 com
2555 viz    0 com
951 viz    0 com
1037 viz    0 com

Mica publicitate

© 2018 - Lifestyle.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0707 (s) | 24 queries | Mysql time :0.013674 (s)