News Flash:

Trebuie neaparat sa stii asta: Care este cea mai buna faina pentru paine

24 Februarie 2016
666 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.6540 RON (0.0000)
USD: 4.1197 RON (0.0000)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
paine feliata
In Romania, aproape ca nu exista nicio masa fara paine. Acest obicei alimentar al romanilor nu se regaseste la aproape niciun alt popor occidental. Cu toate acestea, painea ramane un produs care provoaca nenumarate controverse cu privire la beneficiile sau dezavantajele pe care aceasta le are asupra sanatatii.
Desi exista pareri conform carora nu ar fi indicat sa mananci paine, acest aliment nu ar trebui exclus in totalitate din viata unei persoane. Este adevarat ca in afara de ingredientele de baza, si anume graul si orzul, acestui produs i se mai adauga si o serie de aditivi toxici, dar si emulgatori care au scopul de a mentine painea proaspata cat mai mult timp.
Toate aceste substante aditionale nu sunt benefice organismului nostru insa avand in vedere faptul ca painea contine carbohidrati, fibre, dar si proteine, acest aliment prezinta un aport nutritional ce nu trebuie sa lipseasca unei alimentatii corecte. De asemenea, conform parerilor multor nutritionisti, produsele din cereale sunt necesare bunei functionari a metabolismului, asigurand energia necesara desfasurarii unor activitati solicitante pe parcursul intregii zile. Mai mult, trebuie mentionata eficienta acestui aliment si in ceea ce priveste tranzitul intestinal.
Painea alba vs. Painea neagra
Painea alba este obtinuta dintr-o faina rafinata, ceea ce inseamna ca bobul de grau a trecut printr-un proces de rafinare in urma caruia a pierdut invelisul extern si, odata cu acesta, si multe dintre substantele sale nutritive. Painea obtinuta este moale si gustoasa, dar lipsita de multe dintre proprietatile nutritive ale graului integral.
Painea neagra este obtinuta din faina integrala, ceea ce inseamna ca bobul de grau nu mai trece prin acel proces de rafinare in urma caruia isi pierde o mare cantitate de nutrienti. Specialistii sustin ca aceasta este bogata in fibre, vitamine, acid folic, cupru, zinc, magneziu, seleniu si fier.
Daca exista atat de multe dovezi ca faina integrala este mai hranitoare si mai sanatoasa, totusi de ce faina alba este folosita atat de mult in alimentatia omului? Cercetatorii au scos la iveala cateva raspunsuri pentru aceasta intrebare:
Cererile populatiei: Pe piata de vanzare faina alba a fost dintotdeauna mai pretuita decat faina intermediara sau cea integrala. Gustul, pretul si savoarea au adus intotdeauna painea alba in topul preferintelor consumatorilor in ceea ce priveste produsele de panificatie.
Faina alba este mai usor de pastrat: Faina integrala poate fi pastrata numai cateva saptamani, deoarece devine ranceda. Acest fapt aduce faina alba in topul preferintelor si in ceea ce ii priveste pe producatori.
Capacitate nutritiva: Factorilor antinutritivi din tarate, cum ar fi fitatii, pot teoretic interfera cu absorbtia in intestin a fierului si zincului. Din acest motiv, unii specialisti au diminuat importanta cerealelor integrale din punct de vedere nutritional. Totusi, studii recente au demonstrat ca nu exista motive de ingrijorare in aceasta privinta.
Intrucat exista avantaje si dezavantaje atat in ceea ce priveste faina alba, dar si faina neagra, cea mai buna alegere trebuie facuta in urma unei evaluari atente a prioritatilor noastre: savoarea si aspectul sau un aport suplimentar de nutrienti? Ceea ce este important de retinut este faptul ca, indiferent de ce alegere facem, nu trebuie sa eliminam in totalitate din alimentatie painea cea de toate zilele…
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Yve.ro

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Lifestyle.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0923 (s) | 24 queries | Mysql time :0.020068 (s)