News Flash:

Traditii si obiceiuri de ziua Sfintilor 40 de Mucenici

9 Martie 2016
499 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.6550 RON (+0.0010)
USD: 4.1067 RON (-0.0130)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
40 mucenici
Pe 9 martie este sarbatoarea Sfintilor 40 de Mucenici, zi in care femeile trebuie sa pregateasca in casa muncenicii. Traditiile si obiceiurile nu mai sunt insa respectate si chiar si unele femei de la tara au renuntat la framantat si s-au reprofilat pe comenzile la patiserie. Traditia pare sa nu fi fost uitata in cazul barbatilor care ar trebui sa bea 44 de pahare de vin.
Iata cateva traditii si obiceiuri de Mucenici:
In ziua de 9 martie, in toate comunitatile rurale era obiceiul de a se scoate plugul la arat. Plugul, dupa ce era trecut prin foc de catre fierarul satului, era scos in fata casei in mod festiv. In cadrul ceremonialului de scoatere a plugului, femeia din casa era principalul protagonist in desfasurarea practicilor.
Dupa aducerea plugului in fata casei, plugarii, de obicei doi la numar, stateau cu capetele descoperite inaintea boilor sau a cailor, iar femeia iesea din casa avand intr-o mana traista pentru plugari, iar in cealalta un vas cu apa sfintita, tamaie si busuioc. Femeia se apropia de plug si de car, le inconjura de trei ori, stropindu-le cu agheasma si afumandu-le cu tamaie.  Femeia rostea, intr-o solemnitate deplina, urmatoarele: „Cat de curata este tamaia si agheasma, asa de curati sa fiti si voi/  Si sa umblati nedespartiti la arat/ Si nici cand sa nu dati peste vreun strigoi sau moroi care sa va faca rau”.
In fata animalelor de munca se asaza un ou, in credinta ca daca acesta va ramane intreg dupa pornirea carului, atunci si plugarilor le va merge bine pe toata durata plugaritului.
Plugarii primeau traista cu mancare, dupa care femeia varsa agheasma ramasa, in cofa de la picioarele animalelor. Semnificatia oului aruncat este de sorginte precrestina, oul fiind considerat masura tuturor lucrurilor de inceput, el avand aici rol augural si protector in desfasurarea aratului.
Traditii si obiceiuri: Cum se fac mucenicii in Moldova si Dobrogea
Bucataria traditionala romaneasca nu ar fi completa fara mucenici, fie ca sunt moldovenesti, dobrogeni sau muntenesti. Cei 40 de mucenici sunt sarbatoriti pe data de 9 Martie, zi in care gospodinele pregatesc o reteta de mucenici, sfintisori sau macinici.
Prepararea mucenicilor difera de la o zona la alta. Daca in Moldova mucenicii, sau sfintisorii cum li se mai spune, se impletesc din aluat de casa si apoi se presara cu nuca si miere, in Dobrogea si Muntenia se obisnuieste sa se gateasca ciorba de mucenici.
Traditia spune ca trebuie sa se faca minim 40-44 de mucenici, in cinstea celor 40 de Sfinti Mucenici.

Mucenicii in Moldova
In Moldova, se face un aluat crescut din care se fac forme de opt, care apoi se ung cu ou pe deasupra si se baga la cuptor. Dupa ce s-au copt, se ung cu miere si se tavalesc prin zahar si nuca.

Mucenicii in Muntenia si Dobrogea
Mucenicii se fierb in cele doua zone ale tarii. Formele de opt sunt micute si mai nou se gasesc de cumparat in magazine. Formele de opt se pun in apa la fiert, cand apa a dat in clocot s-au fiert se adauga zahar, nuca pisata si dupa preferinte, scortisoara, nuca de cocos si putin rom.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

bucataria
Distribuie:  

Realitatea.net

Yve.ro

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Lifestyle.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0746 (s) | 24 queries | Mysql time :0.012166 (s)