News Flash:

Romania, in top zece tari europene la incidenta infectiilor cu transmitere sexuala

28 Mai 2013
814 Vizualizari | 0 Comentarii
Romania se plaseaza intre primele 10 locuri din Europa la incidenta infectiilor cu transmitere sexuala, potrivit statisticilor OMS.

Un milion de romani sufera de o infectie cu transmitere sexuala. Aproape doi din 10 tineri cred ca o persoana nu e infectata cu boli cu transmitere sexuala daca nu prezinta niciun simptom vizibil. Infectiile cu Transmitere Sexuala (ITS) sunt in continuare o prioritate la nivelul OMS deoarece exista in continuare o incidenta crescuta la nivel mondial, unde se estimeaza ca exista 340 milioane de cazuri noi de sifilis, gonoree, Chlamidia si Tricomonas la ambele sexe, la grupele de varsta 15-49 ani, a declarat, luni, dr. Victor Olsavszky, reprezentant OMS pentru Romania.

Informatiile privind dimensiunea reala a problemei sunt limitate, deoarece supravegherea epidemiologica este neglijata in multe tari sau este subfinantata, a spus dr. Victor Olsavszky. Chiar in regiunea europeana nu toate tarile membre colecteaza date despre toate ITS, infectiile cu Chlamidia sau Tricomonas. Reprezentantul OMS a aratat ca in Europa, ITS sunt in scadere.

"Daca comparam Romania cu media UE si media regiunii (atat la sifilis, cat si la gonoree) se poate constata o scadere sub media UE, tendinta fiind in continuare de scadere. Acest fapt imbucurator trage totusi un semnal privind supravegherea si modul de raportare al cazurilor. In contextul liberei circulatii in cadrul UE este necesara o intarire a supravegherii epidemiologice.

Strategie globala OMS pentru preventia si controlul ITS

In acest context mondial si european, OMS recomanda statelor membre o Strategie globala OMS pentru preventia si controlul Infectiilor cu Transmitere Sexuala (2006-2015)", a detaliat dr. Victor Olsavszky.

Directii principale de actiune sunt: promovarea unui comportament sexual care sa asigure protectia si educarea populatiei pentru a apela la servicii medicale, programe de promovare a utilizarii prezervativelor, integrarea interventiilor si activitatilor de control ale ITS in asistenta primara si la nivelul serviciilor de sanatate a reproducerii (inclusiv sector privat), interventii specifice la nivelul populatiilor cu risc crescut, a punctat responsabilul OMS.

Privitor la managementul cazului de ITS, dr. Victor Olsavszky a mentionat prevenirea si tratamentul sifilisului congenital si a conjunctivitei neonatale, detectarea precoce a infectiilor simptomatice si ne-simptomatice, monitorizarea rezistentei la antibiotice si antivirale, controlul ITS este cea mai eficienta interventie de sanatate. El a subliniat ca efortul actual global de control al ITS este considerat insuficient.

In Romania se observa o scadere a incidentei, ceea ce se poate interpreta ca un efect pozitiv al strategiei Ministerului Sanatatii de control al ITS care dateaza din 2002, a evidentiat reprezentantul OMS pentru Romania.

Cazurile de sifilis si gonoree au scazut in ultimii zece ani

Conf. dr. Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie, a declarat pentru Agerpres ca din 2002 cazurile de sifilis si gonoree, cele mai cunoscute infectii bacteriene cu transmitere sexuala, au scazut.

Sifilisul a scazut de la 12.000 de cazuri in 2002 la 2.209 in 2011, dar ramane o preocupare si anume aceea ca in continuare se inregistreaza un numar important de cazuri la populatia activa sexual. "Numarul cel mai mare de cazuri se inregistreaza la grupa de varsta 15 - 45 de ani ajungand la un maxim de 30 de cazuri la 100 000 de locuitori la aceasta grupa.

Marti, in cadrul dezbaterii "Strategii europene si romanesti in domeniul ITS" se vor aborda, intre altele, aspecte privind situatia reala a infectiilor cu transmitere sexuala (ITS) in Romania, cauze, strategia autoritatilor de a diminua incidenta acestor boli, de ce a crescut numarul avorturilor la cerere.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

romania primele 10 incidenta infectiilor transmitere sexuala its
Distribuie:  

Realitatea.net

Yve.ro

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Lifestyle.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1259 (s) | 35 queries | Mysql time :0.021028 (s)