News Flash:

Plante aromatice la ghiveci: rozmarinul

11 Iulie 2013
2889 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.6639 RON (+0.0004)
USD: 4.1179 RON (-0.0104)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti

Rozmarinul are o aroma deosebita si este folosit in bucatarie pentru condimentarea salatelor, a fripturilor si a sosurilor. Aceasta planta provine din zona mediteraneana si poate fi cultivat cu usurinta in ghiveci deoarece nu necesita o atentie deosbita. Este rezistent atat la temperaturi ridicate, dar si la temperaturi scazute.

Rozmarinul este o planta aromatica folosita des in bucatarie pentru ca ofera mancarurilor o savoare deosebita. Se foloseste la prepararea salatelor, a cartofilor la cuptor, la friptura de porc sau la ostropelul de pui. Pentru a oferi o aroma deosebita preparatelor culinare, puneti o crenguta de rozmarin intr-o sticla de ulei sau otet.

Rozmarinul, folosit ca planta medicinala, are numeroase principii terapeutice: stimuleaza digestia, functiile hepatice, imbunatateste circulatia sangelui si stimuleaza memoria. Ceaiul de rozmarin poate inlocui cu succes cafeaua.

Cultivare si ingrijire

Deoarece provine din zona mediteraneana, aceasta planta are nevoie de lumina si de un sol bine afanat, nisipos, cu un bun drenaj. Se poate folosi un amestec de pamant de gradina si nisip. La baza ghiveciului se aseaza, inainte de a turna pamantul, un strat de pietris pentru a facilita scurgerea apei. Acest lucru este foarte important deoarece rozmarinul se poate imbolnavi usor daca apa va balti in ghiveci. Obisnuit cu un sol pietros si nisipos, rozmarinul nu are nevoie de fertilizare.

Udare

Cine vrea sa cultive rozmarin in ghiveci trebuie sa stie ca vara se uda o data la 2 zile, iar iarna, o data pe saptamana.

Temperatura

Pentru ca provine din zona mediteraneana, rozmarinul prefera locurile insorite (vara) si racoroase (iarna). Iarna, rozmarinul in ghiveci va fi pastrat intr-o incapere luminoasa si rece.  Temperatura potrivita este de 10-15 grade Celsius

Inmultirea rozmarinului

Inmultirea rozmarinului se poate face prin seminte dar si prin butasi. Planta se taie primavara pentru a stimula cresterea dar si pentru a-i oferi un aspect placut. Rozmarinul creste destul de incet, deci va trebui sa aveti multa rabdare cu el.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

rozmarinul aroma bucatarie zona mediteraneana ghiveci udare
Distribuie:  

Realitatea.net

Yve.ro

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Lifestyle.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1059 (s) | 35 queries | Mysql time :0.022234 (s)