News Flash:

Patrunjelul, super-alimentul autohton

17 Ianuarie 2013
1285 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.6586 RON (-0.0004)
USD: 4.0976 RON (+0.0122)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti

Cand auzim de super-alimente, auzim de fructe, nuci, seminte sau alte minunatii care nu cresc la noi in tara, motiv pentru care si preturile lor sunt destul de piperate. Daca un super-aliment este ceva care are extraordinare proprietati benefice pentru organism, atunci trebuie sa cautam si in gradina noastra... si nu mai departe de patrunjel.

Originar din Europa si Asia, patrunjelul este bogat in vitamina A, C, K, acid folic, fibre si fier; este, de asemenea, o sursa buna de potasiu, calciu si magneziu. Patrunjelul contine antioxidanti, printre care si beta-caroten, luteina si flavonoide. Partea buna este ca se cultiva si in gradina sau in ghiveci, deci nu trebuie neaparat cumparat. In ceea ce priveste informatiile nutritionale, 60g patrunjel (cam cat intra intr-o cana de ceai normala) are 22 calorii, 1,8g proteine, 0,5g grasimi dintre care 0,1g grasimi saturate, 3,8g carbohidrati si 2g fibre.

Desi este cultivat de secole, patrunjelul continua sa ramana in topul preferintelor oamenilor ca planta aromata (condiment). Bucataria Orientului Mijlociu foloseste din plin patrunjelul in prepararea diferitelor retete delicioase; de exemplu, salata traditionala numita "tabuleh", in care patrunjelul este ingredientul principal.

Printre bolile si afectiunile pentru care patrunjelul aduce beneficii, avem...
* anemia – patrunjelul previne anemia feripriva, deoarece contine mult fier si vitamina C, despre care se stie ca ajuta la absorbtia fierului;
* alopecia (caderea parului) – patrunjelul se foloseste ca remediu natural impotriva acestei afectiuni deranjante;
* boli renale – frunzele verzi ale patrunjelului pot trata multe afectiuni ale rinichilor sau ale aparatului urinar, tocmai pentru ca faciliteaza eliminarea toxinelor din sange si din tesuturi;
* sistemul imunitar – prin continutul mare de vitamina C, patrunjelul ajuta direct la intarirea imunitatii.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

super-alimente fructe nuci seminte proprietati benefice organism
Distribuie:  
Loading...

Realitatea.net

Yve.ro

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Lifestyle.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0731 (s) | 35 queries | Mysql time :0.017677 (s)