News Flash:

Istoria carnatilor

6 Iulie 2011
1892 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.6603 RON (+0.0025)
USD: 3.9613 RON (+0.0038)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Spre deosebire de alte specialitati culinare, ale caror origini le scormonim prin Grecia Antica, pe la faraonii Egiptului si in epopeea lui Ghilgames, nimeni nu se indoieste ca numai nemtii puteau inventa carnatii.

Insasi denumirea lor, pe care fiecare si-a ortografiat-o in limba lui, contine aproape obligatoriu particula "Wurst", care, in limba germana, inseamna carnati.

Buni si ieftini

Despre crenvursti se stie ca neamtul care i-a inventat se numea Johann Georg Laner si era, de felul lui, din Frankfurt, conform factroom.ru.

In 1804, el si-a parasit orasul natal, unde isi facuse ucenicia ca macelar, si s-a instalat la Viena, unde a reusit sa-si adune o bruma de capital, atat cat sa deschida o macelarie.

Aici s-au nascut niste carnati nemaivazuti, apetisanti si ieftini, dintr-un amestec da carnuri si vegetale, pe care el a numit-o "crema". Pretul scazut si gustul placut atrageau clientii irezistibil la macelaria lui Laner.

Este interesant ca, in Viena, ca si in intreaga Austrie, respectivii carnati sunt denumiti "de Frankfurt", in timp ce restul lumii ii numeste crenvursti "vienezi".

Crenvurstii medicinali sovietici

Crenvurstii, raspanditi rapid si asociati cu berea in intreaga Europa, au ajuns in Rusia tarista asociati cu vodca, iar mai taziu erau serviti in restaurante ca "felul doi", cu mustar iute si garnitura din piure de cartofi, indulcit cu zahar.

In 1936, medicilor rusi li s-a parut ca acesti carnaciori fragezi sunt indicati pentru tonifierea bolnavilor si astfel au aparut sub denumirea de "carnati medicinali".

Alaturi de ceaiurile medicinale, crenvurstii sovietici au reprezentat multa vreme un constituent de baza al medicinii naturiste.

O delicatesa culinara: carnatii "cu mucegai"

Daca moda branzei cu mucegai delecteaza si astazi papilele gustative ale gurmanzilor, italienii au reusit sa fabrice de timpuriu carnati cu mucegai, carora le-au dat denumirea de "salame", ramasa consacrata.

Respectivul "salame", fabricat din carne bine fiarta si afumata, era supus unui fel de macerare in pivnite reci, timp de o luna, pana cand suprafata se acoperea cu un strat de mucegai verzui. Dupa alte trei luni, mucegaiul ajungea cenusiu, iar carnea devenea tare, capatand consistenta actualului Salam de Sibiu.

Din motive nu tocmai cunoscute, dar usor de banuit, delicatesa a disparut, dar au ramas sortimentele de salam presat, pe care le mai consumam inca si azi - fara mucegai.

Weisswurst - o delicatesa pentru cei alesi

In opozitie cu clasicii crenvursti, bavarezii si-au facut propriii carnati, Weisswurst (deocamdata, denumirea nu este reortografiata in romaneste), adica, in traducere "carnati albi".

Nuanta lor este data de compozitie: carne de porc anume selectata si fiarta, carne de vitel tanar, radacina de patrunjel, coaja de lamaie, ceapa, usturoi si ierburi aromate.

Mandri de descoperirea lor, bavarezii au compus si un imn dedicat acestor carnati, iar mesterii in arta culinara au organizat chiar si un congres international al amatorilor de Weisswurst, unde produsul se degusta obligatoriu cu bere.

Crenvurstii albastri

In nordul Bavariei sunt foarte populari carnatii denumiti "colt albastru". Ei sunt tot un soi de crenvursti, ajunsi albiciosi dupa ce au fost fierti in otet timp indelungat.

Otetul, patruns in intreaga masa a compozitiei, le da un gust pronuntat de acru, o aroma specifica, despre care bavarezii pretind ca desteapta, la nemti, apetitul pentru bere.

Crenvurstii vegetarieni

In ceea ce priveste originile acestui ciudat sortiment culinar, exista doua variante:

Prima este amintita in cunoscutul roman "Douasprezece scaune" de Ilf si Petrof, unde studenta Zosea ii reproseaza logodnicului ca, in loc sa-i ofere fripturi, o trateaza numai cu carnati din pasta de morcovi.

Cea de a doua varianta ne trimite la specialistii din Dusseldorf, unde proprietarul unui local a inventat acest sortiment pentru persoanele cu stomacul subtire.

Compozitia consta in alge marine, germeni de grau, tarate si alte alimente usor digerabile. Proprietarul localului si-a dat gata clientii nu prin compozitia preparatului, ci prin aceea ca a invelit carnatii cu un strat de aur coloidal, raspandind totodata vestea ca vecinatatea aurului este un miracol pentru sanatate.

Daca respectivii consumatori au simtit miracolul sau nu n-avem de la cine afla: a trecut, de atunci, atat de mult timp incat au murit cu totii.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

crenvurstii albastri crenvurstii vegetarieni
Distribuie:  

Realitatea.net

Yve.ro

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Lifestyle.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0978 (s) | 24 queries | Mysql time :0.039814 (s)