News Flash:

Folositi un cuptor cu microunde? Ce trebuie sa stiti despre radiatiile emise

6 Februarie 2016
860 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.6485 RON (-0.0120)
USD: 4.0861 RON (-0.0259)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
cuptor microunde2
Este un cuptor cu microunde periculos pentru sanatate? Aceasta este o dezbatere care dureaza de ani de zile, fara insa sa incline prea mult pentru o tabara sau alta. Raspunsul simplu ar fi ca orice cuptor cu microunde emiteradiatii, dar mancarea incalzita sau gatita la el nu este radioactiva.

Si aici vorbim de un concept important pe care trebuie sa il intelegem. Radiatia emisa de cuptorul cu microunde este neionizanta, adica un camp electromagnetic asa cum este cel din aparatul RMN. Tot radiatie neionizanta emit si telefoanele mobile, dispozitivele WiFi, razele ultraviolete, undele radio sau chiar ecranul monitorului pe care il priviti acum. De cealalta parte, exista radiatia ionizanta, care este cu adevarat periculoasa, cum ar fi cea de la tomografii, radiografii sau de la substantele radioactive, potrivit restomania.ro.

Pe scurt, cuptorul cu microunde este un RMN mai mic sau, daca vreti, un telefon mobil mai puternic. Aceste radiatii sunt considerate, in doze controlate, sigure pentru corpul omenesc, desi exista o alta dezbatere aprinsa cu privire la pericolul telefonului mobil. Mai mult, pentru a fi cat mai sigur, orice cuptor cu microunde este inconjurat de un scut de metal – inclusiv geamul – pentru a nu permite radiatiei sa se propage. Este recomandat totusi ca in timpul utilizarii sa stati la o distanta mai mare de 30 de cm, deci mai bine priviti de la distanta cum se invarte puiul in microunde.

La astfel de distante, dozele de radiatii sunt mult sub nivelul considerat ca ar putea face rau organismului uman. Sigur, putem sa cadem acum in extrema conspirationista si sa nu credem ca astfel de doze sunt masurate corect sau ca autoritatile au un interes in a ascunde pericolele radiatiilor de la microunde. Insa, orice fizician stie ca radiatiile neionizante sunt peste tot si daca am evita sa spunem cuptorul cu microunde nu vad de ce nu am renunta la televizor, la telefonul mobil si in general de ce nu ne-am ascunde intr-un buncar, pentru ca pana la urma undele radio sunt peste tot.

O sa raspundem mai jos la cateva intrebari esentiale despre siguranta si efectele gatitului la cuptorul cu microunde, asa cum reies ele din numeroase studii.

Cum incalzeste un cuptor cu microunde mancarea?

Sa incepem cu inceputul si fara prea multe detalii tehnice vom preciza ca undele electromagnetice emise de cuptor actioneaza asupra moleculelor de apa din alimente. Practic, un cuptor cu microunde determina aceste molecule sa vibreze si sa se loveasca intre ele. Pur si simplu, din frictiunea moleculelor de apa se degaja caldura, incalzind astfel alimentele. De aceea, alimentele cu mai putina apa se incalzesc mai greu la microunde, spre deosebire de o cana cu apa pentru cafea care ajunge sa fiarba in cateva zeci de secunde.

Evitati sa incalziti la microunde in recipiente de plastic

Majoritatea recipientelor de plastic contin compusi periculosi care pot afecta echilibrul hormonal al organismului, in conditiile in care prin incalzirea plasticului aceste chimicale contamineaza alimentele. Bisphenol-A (BPA) este cel mai cunoscut exemplu, fiind asociat cu dezvoltarea bolilor de tiroida, cancer sau obezitate. Incalziti mancarea in castroane de sticla, ceramica sau in recipiente din plastic marcate cu semnul “sigur pentru microunde”.

cuptor cu microunde

La microunde, putem gati mai sanatos carnea grasa

Gatitul la cuptor cu microunde are si avantaje. Comparativ cu prajitul, temperatura in cuptorul cu microunde nu depaseste cu mult 100 de grade Celsius. Carnea grasa, cum ar fi bacon-ul, se incalzeste mai mult de atat, formand astfel compusii cancerigeni denumiti nitrosamine. Totusi, prin comparatie cu prajitul bacon-ului, gatitul la cuptorul cu microunde produce cele mai mici doze de nitrosamine dintre toate tipurile de gatit.

Se pierd antioxidanti si nutrienti importanti prin gatitul la microunde?

In acest caz, raspunsul este controversat, iar studiile realizate sunt din pacate contradictorii. Teoretic, prin faptul ca gatitul la microunde are loc la temperaturi mai mici decat prajitul sau gatitul la cuptorul pe gaze, unde temperaturile depasesc 200 de grade Celsius, alimentele ar trebui sa isi pastreze in doze mai mari nutrientii importanti.

Astfel, cateva studii au stabilit ca microundele nu diminueaza valoarea nutritionala a alimentelor, iar in cazul unui experiment pe 20 de tipuri de legume s-a dovedit ca gatitul la cuptorul cu microunde reduce cel mai putin dozele de antioxidanti.

Totusi, in alte studiu cercetatorii au observat ca dupa doar un minut intr-un cuptor cu microunde usturoiul isi pierdea toate proprietatile anticancerigene, iar broccoli-ul pierdea 97% din antioxidanti, fata de 66% in cazul fierberii.

Asigurati-va ca gatiti suficient de bine la microunde alimentele crude

Daca doar incalziti mancarea deja gatita nu o sa aveti nicio problema, insa, daca vreti sa gatiti la cuptorul cu microunde, atunci trebuie sa fiti siguri ca ati lasat alimentele suficient de mult in cuptor pentru a elimina bacteriile. Cuptorul cu microunde nu este cea mai sigura forma de a gati carnea sau alte alimente crude, deoarece ar putea lasa in viata unele micro-organisme periculoase, mai ales daca nu aveti un cuptor cu microunde rotativ.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

sanatate microunde radiatii radioactiva camp electromagnetic
Distribuie:  

Realitatea.net

Yve.ro

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Lifestyle.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1077 (s) | 24 queries | Mysql time :0.013779 (s)