News Flash:

Evita toxinele din alimentele ambalate

23 Mai 2013
800 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.6662 RON (+0.0012)
USD: 4.0794 RON (-0.0061)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti

Ai vazut vreodata Bisphenol-A (BPA) pe lista de ingrediente ale conservei de ton sau al celei de supa cu taitei? Cel mai probabil, nu. Asta nu inseamna ca nu l-ai si consumat.

BPA este un estrogen sintetic care este folosit la ambalarea alimentelor inca din anii 1950. Poate fi gasit in recipientele reutilizabile pentru lichide, DVD-uri, telefoane mobile, lentilele de ochelari si componente ale automobilelor. La magazin de unde-ti faci cumparaturile pentru cina, cel mai probabil il gasesti in plasticul policarbonat al sticlelor de apa si in stratul interior al cutiilor de conserva. Este folosit chiar si in hartia pe care este tiparit bonul la casa.

BPA-ul din sticle si din cutiile de conserva poate sa se strecoare si in mancare si bauturi, mai ales in cele care sunt acide, contin sare sau grasimi, cum ar fi laptele de nuca de cocos, rosii, peste, supa sau legume la conserva. Cu atat BPA prezent in multe articole din casa, cel mai probabil ca avem ceva si in organism. Intr-un studiu efectuat in anii 2003-2004, s-a descoperit ca 93% dintre americani au niveluri detectabile de BPA, dintre cei 2.500 de oameni testati.

Un studiu efectuat de Universitatea Harvard in noiembrie 2001 a conchis ca voluntarii care au mancat supa la cutie vreme de cinci zile au o concentratie de BPA de 1.000 de ori mai mare decat atunci cand au mancat supa preparata acasa tot vreme de cinci zile. Au fost efectuate unele studii pe animale si s-a descoperit ca aceste concentratii mari de BPA au efecte asupra sanatatii, si anume duc la probleme comportamentale, infertilitate, obezitate si cancer.

BPA-ul a fost interzis de la fabricarea biberoanelor si recipientelor pentru copii.

Pana cand insa va fi indepartat din procesul de productie al orcaror materiale de plastic, minimizeaza expunerea la aceasta toxina prin urmatoarele trucuri:

- cauta recipiente care nu contin BPA;
- alege recipiente de sticla, portelan sau otel inoxidabil in locul celor de aluminiu sau plastic;
- nu cumpara sticle de plastic care au numerele 3 sau 7 langa simbolul de reciclare. Numarul 6 este si el periculos, dar din alte motive,
- nu pune niciodata in cuptorul cu microunde un recipient de plastic,
- nu spala si nu mai refolosi recipientele de plastic care contin BPA,
- redu consumul de alimente la conserva, cu exceptia faptului cand acestea au pe eticheta mentiunea "nu contine BPA".

De ce trebuie sa eviti recipientele de plastic care au, langa simbolul de reciclare, numerele 3, 6 si 7:

3 (PVC) - posibil cancerigen. Plasticul cu numarul 3 este folosit la sticle si la alimentele ambalate cu folie transparenta. El poate elibera toxine in mancare si bauturi, cand este incalzit. Pericolul creste cand aceste recipiente sunt puse in masina de spalat vase, cand sunt incalzite sau puse la congelator. Plasticul flexibil contine si BPA.

6 (PS) - Plasticul cu numarul 6 poarta numele de spuma albastra de polistiren si poate elibera toxine in macare cand este incalzit.

7 - Plasticul cu acest numar este folosit la biberoane, sticle de apa si recipiente alimentare. Poate elibera BPA-ul, un hormon sintetic care declanseaza pubertatea timpurie la copii.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

bisphenol-a bpa ingrediente ton estrogen sintetic infertilitate cancer
Distribuie:  

Realitatea.net

Yve.ro

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Lifestyle.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1272 (s) | 24 queries | Mysql time :0.036602 (s)