News Flash:

De ce iti plac unele alimente si altele nu. Motivul preferintelor alimentare

19 Aprilie 2019
134 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.7621 RON (0.0000)
USD: 4.2658 RON (0.0000)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
preferinte

Fiecare persoana are propriile preferinte alimentare. In timp ce unii oameni adora dulciurile, altii iubesc gustul sarat si alimentele care au mai multa sare.
Dar care este motivul pentru care apar astfel de preferinte si ce le determina? Raspunsul la aceasta intrebare este deosebit de util pentru parintii care incearca sa-si convinga copiii sa manance alimente sanatoase. 

De asemenea, este util si pentru oamenii care vor sa adopte un stil de viata sanatos si sa includa in dieta alimente benefice cat mai variate pe care nu le prefera de obicei. 

Iata ce ar trebui sa stii despre preferintele alimentare:

Toti oamenii se nasc cu anumite preferinte alimentare

Totul pleaca de la biologia fundamentala. "Ne nastem cu o preferinta pentru gustul dulce", declara pentru wellandgood.com medicul David A. Levitsky, profesor de nutritie si psihologie la Universitatea Cornell din Statele Unite. Specialistul spune ca pasiunea pentru gustul dulce ne ajuta sa recunoastem laptele matern. La cateva luni dupa nastere, se dezvolta apetitul pentru alimente sarate. Expertii considera ca aceasta preferinta apare pentru ca alimentele sarate contin nutrienti esentaili precum potasiu si sodiu.

De asemenea, ne nastem cu o aversiune fata de gustul amar. "Exista cateva elemente genetice care determina preferintele pentru unele gusturi, dar in mare parte acestea definesc reactia de aversiune fata de gustul amar", spune David A. Levitsky. "Gustul amar semnaleaza adesea prezenta unor substante periculoase. Acest lucru ii impiedica pe copii sa manance lucruri periculoase din mediu", spune specialistul.

Vezi si: Iata cateva sfaturi pe care ar trebui sa le respecti pentru sanatatea ta in 2019

Preferintele pentru unele gusturi apar inca din perioada intrauterina

Individual, preferintele pentru anumite gusturi sau arome apar cat inca suntem in uter. "Cateva studii au demonstrat ca mancarurile cu o aroma puternica consumate de mama pot afecta preferintele alimentare ale copilului aflat in uter", spune medicul. De exemplu, daca mama consuma alimente precum usturoi sau anason cand este insarcinata, fetusul este expus la aceste arome prin intermediul lichidului amniotic, ceea ce ii poate schimba reactia la ele dupa ce se naste.

Textura alimentelor este importanta

Oamenii pot avea preferinte si pentru anumite texturi.
Alimentele care contin grasime, de exemplu, sunt preferate si pentru caracteristici precum miros, gust, textura sau palpabilitate. Sunt unele texturi pe care le prefera majoritatea oamenilor, de exemplu preferinta pentru alimente crocante in locul celor cu textura elastica. Astfel de preferinte pentru textura afecteaza ulterior ce alimente be plac. 

Putem invata in timp sa ne placa anumite alimente

Prin urmare, cu totii ne nastem cu o preferinta pentru alimente dulci si repulsie pentru cele amare. Si in functie de ceea ce au mancat mamele in timpul sarcinii, putem avea o predispozitie pentru alte gusturi si arome. Dar toate acestea nu sunt fixe pentru tot restul vietii.

"Cand suntem copii avem un nivel redus de acceptare pentru alimente, in special alimente noi. Pe masura ce inaintam in varsta, devenim tot mai curiosi si incercam alimente noi, iar unele dintre ele ne plac", spune Dr. Levitsky. Dar asta nu se intampla pentru ca ni se schimba papilele gustative, fenomen ce apare dupa varsta de 45 de ani. Se intampla datorita expunerii la acel aliment nou.

"Te poti 'antrena' sa accepti alimente care nu iti sunt nefamiliare", spune Dr. Levitsky. Acest proces de antrenare inseamna, de fapt, sa mananci acel aliment pana ajunge sa-ti placa. 

In cadrul unui studiu s-a descoperit ca in general copiii au nevoie sa manance un aliment de aproximativ 15 ori ca sa le placa. Un alt studiu a descoperit ca adaugarea zaharului pe broccoli sau conopida ii determina pe copii sa le manance. Iar dupa ce au mancat de sase ori broccoli cu zahar, a inceput sa le placa sa manance broccoli simplu.

Bineinteles, nu ar trebui sa te fortezi sa mananci ceva ce detesti. Dar daca eviti de mult timp unele alimente pe care le detestai in copilarie, merita sa le incerci iar. E foarte posibil sa-ti placa.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

alimentare alimentele preferinte
Distribuie:  

Realitatea.net

Yve.ro

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Lifestyle.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1159 (s) | 34 queries | Mysql time :0.018725 (s)