News Flash:

Cum sa prepari cei mai deliciosi mucenici. Iata reteta folosita de gospodine in Moldova

9 Martie 2016
552 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.6605 RON (0.0000)
USD: 4.1120 RON (0.0000)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
sfintisori
In casa fiecarui crestin, pe 9 martie se mananca mucenici. Deliciosul desert se poate prepara in doua feluri, cu zeama, sau copti, in functie de preferinte sau de zona din care se trage fiecare. Ziua Sfintilor 40 de Mucenici est incarcata de semnificatii si traditii.
Persoanele care nu poarta nume de sfant se serbeaza de cei 40 de mucenici. Obiceiul de a se bea in aceasta zi 40 (sau 44, dupa credinta dacica) de pahare cu vin rosu este o reminiscenta a unor vechi practici pagane din Antichitate. Oamenii considerau ca vinul baut astazi se transforma, de-a lungul anului, in sange si da putere de munca. In trecut, picaturile ramase din vinul baut de 9 martie erau risipite peste pomi si vii, ca sa dea recolte bogate.
Azi s-a pastrat doar obiceiul de a bea 40 sau 44 de pahare. Un alt obicei pastrat e ca femeile sa coaca 40 de figurine din aluat, numite “sfintisori” sau “mucenici”, care au forma cifrei 8, ce semnifica infinitul. Se fac mucenici fierti in apa sau copti, in functie de zona.

Retete de mucenici
Retete de mucenici din Moldova
Ingrediente: Aluat – 500-600 g faina, un plic de drojdie uscata sau un cub de 25 g de drojdie proaspata, doua plicuri de zahar vanilat, 250 ml apa, o fiola esenta de vanilie, 100 ml ulei; pentru sirop – 200 g zahar, 400 ml apa, o fiola esenta de vanilie; pentru uns – 200 g nuca macinata, miere dupa gust.
Preparare: Se amesteca intr-un vas apa calduta, uleiul, drojdia si zaharul vanilat, plus fiola de esenta de vanilie. Se incorporeaza treptat faina si, dupa ce aceasta incepe sa se ingroase, se framanta cu mana. Se adauga atata faina cat este necesara pentru a obtine un aluat nelipicios si destul de tare.
Se framanta foarte bine, ca aluatul de paine, vreo 10-15 minute, apoi se acopera cu un prosop curat si se lasa la crescut intr- un loc calduros. Se tapeteaza cu faina blatul de lucru si, dupa o jumatate de ora (cand aluatul si-a dublat volumul), se imparte in bucati egale.
Se ruleaza fiecare bucata de aluat pana ce se obtin fasii, care se “impletesc” in forma de 8. Odata formati, mucenicii se pun in tava, pe hartie de copt, si se mai lasa la crescut 30 de minute. Se baga apoi tava in cuptorul bine incins si se lasa 30-40 de minute la foc mediu spre tare (200 grade C).
Se face siropul dizolvand zaharul in apa. Dupa ce fierbe amestecul 10-15 minute, se opreste focul si se adauga esenta de vanilie. Dupa ce se scot din cuptor mucenicii rumeniti, se lasa la racit vreo zece minute, apoi se stropesc cu sirop din abundenta. Pentru a se imbiba mai bine, se toarna in tava siropul ramas. Se ung apoi cu miere si se presara nuca macinata.
PONT: Daca nu tii post, aluatul se face din urmatoarele ingrediente: 580 g de faina (plus cateva linguri necesare la framantarea finala a aluatului si la modelare), 150 ml smantana lichida, 150 ml apa calduta, un ou mare, 75 ml ulei, 150 g zahar, un pliculet de drojdie uscata, o fiola de esenta de vanilie, o lingurita de coaja rasa de portocala sau lamaie, o lingurita rasa de sare, scrie libertatea.ro. Se ung cu un amestec facut dintr- un galbenus, 3-4 linguri de apa sau lapte si un pliculet de zahar vanilat.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

9 martie mucenici
Distribuie:  

Realitatea.net

Yve.ro

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Lifestyle.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1063 (s) | 24 queries | Mysql time :0.013602 (s)