News Flash:

Cum sa facem cumparaturile de Paste fara sa ne imbolnavim

8 Martie 2018
345 Vizualizari | 0 Comentarii

Peste o luna, va fi Sarbatoarea Invierii Domnului. De Paste, romanii vor sa aiba pe mese bucate traditionale: friptura de miel, drob, cozonaci, oua rosii. Veterinarii va recomanda sa fiti atenti de unde si ce cumparati pentru a nu avea probleme de sanatate.

Gospodinele se pregatesc sa dea iama prin piete si magazine pentru cumparaturile de Florii si de Paste. Vor fi comercianti care vor dori sa scoata bani si din piatra seaca si din marfa alterata. Asadar, fiti atenti cum faceti cumparaturile, va sfatuiesc veterinarii. Recomandarea cea mai importanta este sa cumparati marfa numai din locuri autorizate si pentru care exista documente sanitar veterinare.

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a inceput deja controale prin magazine si prin piete si a stabilit programul directiilor sanitare unde veti putea verifica marfa cumparata.

Controalele urmaresc respectarea conditiilor sanitare veterinare din toate targurile de animale, piete, abatoare, procesare, depozitare, comercializare si magazine.

Fiecare DSVSA judeteana a stabilit un program de lucru zilnic, inclusiv simbata si duminica, din 5 martie, pana in 7 aprilie, perioada in care se vor face controale. In toate pietele si in alte locuri special amenajate in care va fi vanduta carnea si celelalte produse de origine animala, vor fi prezenti veterinari la care vor putea apela si comerciantii, si cumparatorii.

Sacrificarea mieilor
Transportul mieilor pentru taiere trebuie sa fie efectuat numai in mijloace auto autorizate sanitar veterinar si insotit de certificate sanitare veterinare, care sa ateste sanatatea acestora.

Sacrificarea mieilor se realizeaza in abatoare autorizate sanitar veterinar.

In cazuri exceptionale, sacrificarea mieilor poate fi realizata si in spatii amenajate temporar, organizate in conditiile legii in care sa se asigure supravegherea sanitara veterinara si in care sunt respectate conditiile de sacrificare si comercializare.

Sacrificarea mieilor in spatii amenajate temporar se realizeaza  numai in perioada 30 martie – 15 aprilie, intre orele 6.00-17.00.

Carnea de miel
Loturile de carne de miel trebuie sa ajunga la abatoare insotite de certificat sanitar veterinar. Aceasta poate fi comercializata numai dupa efectuarea examenului ante si post mortem.

Carcasele de miei trebuie marcate si certificate veterinar. Medicul va pune o stampila  de sanatate de forma rotunda cu diametrul de 3,5 cm, in interiorul careia este inscris indicativul judetului urmat de codul numeric acordat de DSVSA judeteana; 

Depozitarea si comercializarea carnii de miel trebuie sa se realizeze in spatii adecvate, cu asigurarea temperaturii  si starii de igiena corespunzatoare.

Ouale si produse din oua
Producatorii si comerciantii trebuie sa fie autorizati, iar pe intreaga perioada de depozitare si comercializare sa fie asigurate temperatura si igiena corespunzatoare.

Ouale trebuie marcate cu codul producatorului si sa provina din centre de ambalare autorizate.

Ouale cu coaja crapata sau lovita trebuie retrase de la vanzare.

Lapte si produse din lapte
Micii producatori care comercializeaza lapte si branzeturi in pietele si targuri, trebuie sa fie inregistrati sanitar-veterinar.

Laptele crud care este destinat vanzarii directe sau prelucrarii in branzeturi, trebuie sa provina de la animale sanatoase, crescute in ferme autorizate si care nu sufera de boli ce pot fi transmise la om.

Micii producatori care vand direct lapte crud si produse din lapte in pietele si targuri, trebuie sa detina carnete de sanatate pentru animalele de la care provine laptele.

Branzeturile vandute de micii producatori trebuie expuse la vanzare in spatii special amenajate, in vitrine speciale pentru branzeturi, in recipiente (tavi) din materiale care nu ruginesc, usor de curatat si igienizat (plastic, ceramica, inox). Produsele trebuie protejate si pe timpul transportului in recipiente din plastic sau pungi din plastic.

Comercializarea branzeturilor in piete si targuri, se va face numai in ambalaje de unica folosinta (pungi de plastic alimentare, hartie cerata alimentara).

Marfa expusa la vanzare trebuie sa fie insotita de informatii despre felul produsului.

Pestele si produsele din pescuit 
Gheata folosita pentru mentinerea temperaturii pestelui si produselor din pescuit proaspete trebuie sa fie obtinuta numai din apa potabila si sa fie asigurata pe intreaga perioada de expunere.

Pestele trebuie sa fie etichetat despre conditiile in care a crescut (crestere controlata sau capturat din mediul salbatic).

Alte produse alimentare traditionale
Cozonaci, prajituri, produse de panificatie, legume de sezon  se pot comercializa numai din spatii amenajate si autorizate sanitar veterinar.

sursa

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

paste dsvsa sacrificarea mieilor
Distribuie:  

Realitatea.net

Yve.ro

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Lifestyle.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1061 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013307 (s)