News Flash:

Cum faci gratarul perfect

18 August 2013
924 Vizualizari | 0 Comentarii

Iti place sa-ti inviti prietenii in weekend, la gratar? Nu te limita doar la burgeri; orice tip de carne sau orice legume pot fi delicioase daca sunt preparate asa cum trebuie.

Profita de zilele frumoase de vara si, mai ales daca ai o curte generoasa, cheama-ti prietenii la o masa in aer liber. Evident, ce se potriveste cel mai bine in aceasta situatie? Un gratar bine incins, cateva sticle de vin si apa puse la rece si multa, multa buna dispozitie.

Foarte important: atunci cand faci cumparaturile pentru aceasta masa, nu te limita la carne tocata pentru mici sau burgeri sau carne de vita. La fel de bune pot iesi la gratar puiul (mai ales daca ai norocul sa gasesti un furnizor de la o ferma ecologica), carnea de porc, pestele sau legumele. Toate pot fi delicioase, trebuie doar sa le pregatesti asa cum trebuie.

Carnea de porc

Alege coaste, muschiulet, cotlet sau ceafa. Marineaza bucatile de carne (cu cateva ore inainte sau chiar cu o zi inainte) intr-un amestec de vin alb, sare, piper, cimbru, oregano, salvie. Vrei sa incerci retete noi? Foloseste un sos format din parti egale de pasta de ansoa, mustar si ulei de masline. Lasa muschiuletul la marinat macar doua ore. Apoi pune-l pe gratar; lasa-l acolo pana ce pe exterior se rumeneste bine si prinde o crusta aromata. Dupa ce l-ai intors pe amble parti, il lasi la racit cinci minute, il tai in felii si il poti asezona cu un sos salsa cu porumb.

Carne de pui

Cauta, pe cat posibil, carne de pui de la fermele organice. Sectioneaza-l in mai multe bucati si freaca-l bine cu o pasta de ardei iute. Poti alege si condimente indiene, pentru o tenta exotica. Inveleste bucatile de carne in folie de aluminiu, pune-le pe gratar si acopera-le cu un capa din inox. Lasa-le pe grill cateva minute si apoi il poti aduce la masa alaturi de o salata verde cu rosii proaspete sau cu un sos de iaurt cu menta, rece.

Vinete la gratar

Perfecte atunci cand ai vegetarieni printre invitati. Ai grija: legumele se pun pe gratar la sfarsit, dupa ce focul nu mai are atat de multa putere. Taie o vanata mare in felii egale (poti pune si dovlecei, porumb sau ciuperci), stropeste-le cu putin ulei de masline si sare. Vrei ceva special? Pregateste un amestec din mustar de Dijon, ulei de masline, suc de lamaie, un strop de vin si ierburi maruntite (oregano, patrunjel, ceapa verde).

Peste

Alege un peste mai mare (ca dorada) si, dupa ce il cureti bine, il poti umple cu felii de lamaie, salvie si busuioc proaspat. Toarna pe o farfurie niste ulei de masline, amestecat cu o picatura de suc de lamaie si suc de portocale. Apoi acopera pestele cu aceasta mixtura. Pune intreg pestele pe gratar circa 12 minute, intorcandu-l de pe o parte pe alta. Dupa acest interval de timp, oasele se vor desprinde mult mai usor. Poti pregati langa niste cartofi copti. Vrei varianta usoara? Cumpara rondele de somon, acopera-le cu mixtura si pune-le rapid pe gratar.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

gratar peste
Distribuie:  

Realitatea.net

Yve.ro

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Lifestyle.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0936 (s) | 34 queries | Mysql time :0.018703 (s)