Economic Local

Bursa Sibiu: Cotatii la termen scazute pentru valute

Publicat: 08 nov. 2004
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Bursa Sibiu Cotatii la termen scazute pentru valute
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:52314;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•Pentru decembrie, 1 Euro = 39.900 lei si 1 dolar = 31.500 lei •Pretul futures al actiunilor, cu scadenta decembrie, s-a stabilizat

Deprecierea valutelor pe piata interbancara, dupa decizia soc a conducerii Bancii Nationale a Romaniei (BNR) de a limita interventiile оn piata, promovand o mai mare flexibilitate a cursului de schimb al leului, a condus la scaderi semnificative ale cotatiilor futures cu scadenta decembrie si la Bursa sibiana. Astfel, derivatul leul/Euro cotat la оnceputul saptamanii, pentru scadenta 23 decembrie, la 41.200 lei, a coborat joi, la 39.900 lei. Raportul leu/dolar cu aceeasi scadenta a оnceput saptamana la un pret futures de 32.400 lei pentru ca joi sa atinga un minim de 31.400 lei. Vineri, tranzactiile au fost realizate la 31.500 – 31.550 lei. Reamintim ca primele tranzactii pe dolar cu scadenta decembrie au fost realizate оn septembrie la 34.100 lei. Оn zilele urmatoare este posibil ca pretul dolarului sa atinga noi minime avand оn vedere ca Euro a atins un nou maxim istoric, 1,2979 dolari. Se pare ca procesul de depreciere a monedei verzi, datorat uriaselor deficite de cont curent si bugetare cu care se confrunta economia Statelor Unite ale Americii, nu se va opri aici, prognozele indicand pentru sfarsitul anului un nivel de 1,31 sau chiar 1,33 dolari/Euro.
Cea mai activa piata a fost cea a a paritatii Euro/dolar, unde preturile cu scadenta decembrie au fost mentinute de operatori permanent sub cele de pe pietele internationale. Noua evolutie a paritatii ar putea schimba optiunile de cumparare, care s-au dovedit cele mai eficiente оn prima saptamana din noiembrie, avand оn vedere ca preturile futures au urcat de la un minim de 1,2665 dolari, оnregistrat miercuri, la un maxim de 1,2820 dolari, realizat vineri.

Interes scazut pentru actiuni

Pietele derivatelor cu scadenta decembrie pe actiunile tranzactionate la Bursa de Valori au intrat оntr-un usor con de umbra saptamana trecuta, investitorii fiind atrasi mai mult de oportunitatile existe pe pietele unde se tranzactioneaza valute. Cele mai numeroase contracte s-au realizat pe activul DESIF 5, la preturi cuprinse оntre 7.920 – 8.060 lei, care s-au mentinut stabile pe parcursul оntregii saptamani. Derivatele pe SIF 2 au fost tranzactionate la preturi de 6.799 – 6.850 lei, оn usoara crestere fata de finele lui octombrie, iar cele pe SNP – Petrom SA 2.900 – 2.915 lei, la оnceputul saptamanii, pentru a scadea vineri la 2.850 – 2.880 lei, valori оnregistrate si оn ultima parte a lunii trecute. Actiunile Bancii Transilvania au fost cotate la 8.400 – 8.500 lei, peste preturile din octombrie. Derivatele DERBR au fost tranzactionate la preturi cuprinse оntre 1.820 – 1.950 lei, оn prima parte a saptamanii pentru ca la finele ei sa scada la 1.850 lei, sub pretul de 2.000 lei de la sfarsitul lui octombrie.

SSIF Broker SA

Evolutia Bursei de Valori Bucuresti in saptamana 1 – 5 noiembrie 2004

Saptamana neagra pentru societatile de investitii financiare

In cele cinci zile de tranzactionare ale saptamanii trecute valoarea tranzactiilor cu actiuni si obligatiuni realizate la Bursa de Valori Bucuresti a depasit 966 miliarde lei. Performanta se datoreaza in mare masura ofertei publice de vanzare de obligatiuni emise de Finansbank. Valoarea operatiunii a fost de 410 miliarde lei, astfel ca suma schimburilor de actiuni a fost de 556 miliarde lei, conform datelor furnizate de Nicolae Pascu, analist financiar SSIF Boker SA

Ce s-a intamplat cu fostele FPP

Societatile de Investitii Financiare au avut o saptamana negativa in care indicele care cuantifica evolutia preturilor lor BET-FI a scazut cu 122 de puncte si a ajuns la 15271 puncte. Actiunile SIF Banat-Crisana au facut obiectul unor schimburi in valoare de 12,8 miliarde lei la pretul mediu de 8040 lei. Atat valoarea tranzactiilor cat si pretul mediu au inregistrat scaderi fata de saptamana anterioara. Valoarea tranzactiilor realizate cu actiuni SIF Moldova s-a dublat in aceasta saptamana in comparatie cu cea anterioara si a ajuns la 20 miliarde lei, in timp ce pretul mediu a fost 6267 lei/actiune. SIF Transilvania nu a inregistrat variatii semnificative, pretul mediu fiind de 9088 lei in conditiile unei lichiditati destul de reduse (12,4 miliarde lei). SIF Muntenia ramane in continuare cea mai putin atractiva actiune din categoria Societatilor de Investitii Financiare, valoarea tranzactiilor realizate fiind sub 8 miliarde lei la un pret mediu de 5181 lei. Actiunile SIF Oltenia au facut obiectul unor tranzactii in valoare de 38 miliarde lei la pretul mediu de 7387 lei/actiune. Valoarea totala a tranzactiilor cu actiunile celor cinci Societati de Investitii Financiare a fost de 93 miliarde lei, reprezentand 17% din piata actiunilor, in scadere fata de saptamanile anterioare.

Categoria intaia

Valoarea tranzactiilor realizate cu actiunile cotate la categoria I a Bursei de Valori Bucuresti a fost de 197 miliarde lei, reprezentand 35% din piata actiunilor. Indicele BET care cuantifica evolutia pretului actiunilor cotate la aceasta categorie a inregistrat o scadere de 1% si a ajuns la 3852 puncte. Scaderea se datoreaza in principal evolutiei nefavorabile a pretului actiunilor SNP Petrom care au pierdut in ultima saptamana 2,9% si a ajuns la 2690 lei. Valoarea tranzactiilor cu actiuni SNP a fost de 73,5 miliarde lei. Banca Romana de Dezvoltare a fost unul dintre putinele motive de bucurie pentru investitorii si jucatorii la bursa. Pretul actiunilor „BRD” a crescut cu 2,85% si a ajuns 32400 lei/actiune, nivel care este maximul atins dupa suplimentarea valorii nominale a actiunii de la 5000 la 3000 lei in urma cu aproape doi ani. Valoarea tranzactiilor a fost de 35 miliarde lei. Banca Transilvania a fost de asemenea in atentia jucatorilor la bursa, astfel ca valoarea operatiunilor de vanzare-cumparare a fost de 51 miliarde lei. Evolutia pretului a fost insa descendenta si a ajuns la 8050 lei, cu 1,2% mai putin decat la sfarsitul saptamanii anterioare.
Societatile cotate la categoria a doua a bursei au beneficiat de tranzactii in valoare de 266 miliarde lei in timp ce indicele BET-C, care cuantifica evolutia pietei in ansamblul ei, a crescut cu 0,5%.

Adauga un comentariu