News Flash:

Cercetatorii au creat "supercrevetele"

9 Iulie 2010
977 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.6478 RON (-0.0072)
USD: 4.0820 RON (-0.0247)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Oamenii de stiinta australieni au reusit sa obtina dupa zece ani de cercetari un "supercrevete", mai mare si mai savuros decat specia naturala. Experti in biologie moleculara ai Organizatiei pentru cercetari industriale si stiintifice din Australia (CSIRO) au analizat ADN-ul crustaceului timp de opt generatii pana au identificat calitati precum culoarea, gustul si marimea. Incetul cu incetul, s-au imperecheat cele mai bune exemplare pana s-a ajuns la "supercrevete". Seful proiectului CSIRO, Nigel Preston, a explicat ca, in momentul lansarii studiului, in anul 2000, crescatoria de pesti Gold Coast Marine Acquaculture din vestul tarii producea in medie cinci tone de crevete tigrat brun (penaeus monodon) la hectar. Dupa zece ani, datorita modernelor tehnici genetice aplicate, ultima recolta a fost cea mai mare din istoria ei, cu 17,5 tone la hectar, ajungand la un total de 875 de tone. Potrivit oamenilor de stiinta, crevetele urias creste cu 20% mai repede decat ceilalti, iar in viitor s-ar putea dubla productia in Australia, unul dintre cei mai mari importatori din lume. La crescatoria de pesti australiana care colaboreaza cu CSIRO, crustaceul creste in bazine cu apa sarata, evitandu-se astfel ca subsolul marin sa fie erodat de enormele traule ale pescarilor. "Nu numai ca am obtinut un nivel de productie record national si international fara a pierde din calitate si savoare, ci, in plus, acesti creveti se obtin cu un sistem de productie sustenabil si special conceput pentru a proteja mediul inconjurator", afirma directorul general al intreprinderii, Nick Moore. Unul dintre avantajele "supercrevetelui" este ca nu are nicio boala, pentru ca biologii pot localiza si elimina orice potential virus. De asemenea, se poate reproduce in orice moment al anului, fapt pentru care pentru prima data multi australieni vor putea sa-l serveasca proaspat la cina de Craciun in plina vara australa si sa nu-l mai importe din China si Vietnam. Potrivit "parintilor" crevetelui urias, daca toata industria locala ar adopta sistemul lor, productia ar creste de la 5.000 la aproape 12.500 de tone pe an si ar genera venituri aditionale de o suta de milioane de dolari. Seful proiectului CSIRO asigura ca aceasta descoperire ar putea revolutiona intreaga afacere. "Aceste inalte randamente se pot obtine an dupa an, ceea ce inseamna o productie sustinuta a unui produs fiabil si de mare calitate", spune Nigel Preston.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Yve.ro

Din aceeasi categorie

2136 viz    0 com
1097 viz    0 com
1313 viz    0 com
1392 viz    0 com
1458 viz    0 com
1300 viz    0 com

Mica publicitate

© 2018 - Lifestyle.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0968 (s) | 35 queries | Mysql time :0.020483 (s)