News Flash:

Cati romani mai merg la biblioteca publica

20 Martie 2013
1664 Vizualizari | 0 Comentarii

Un studiu al Fundatiei Bill & Melinda Gates realizat in 17 tari europene, printre care si Romania, arata ca importanta bibliotecilor publice pentru romani a crescut si este similara cu cea europeana.

Importanta bibliotecilor publice in comunitatile pe care le deservesc a crescut, iar nevoile la care raspund acestea s-au diversificat considerabil fata de acum patru ani, inainte ca programul Biblionet sa intre in Romania.

Aceasta este concluzia la care ajunge un studiu comparativ efectuat in 17 tari europene realizat de TNS pentru Fundatia Bill & Melinda Gates si care a evaluat impactul bibliotecilor publice in viata romanilor.

Printre concluziile studiului se numara:

• sunt tot mai multi romani care frecventeaza bibliotecile
• activitatile si serviciile oferite de biblioteca sunt mai variate
• accesul la informatie a crescut considerabil prin dotarea cu calculatoare conectate la Internet.

Astazi, 2,6 milioane de romani (16%) frecventeaza bibliotecile publice. Cu un procentaj considerabil, 64%, romanii considera ca biblioteca publica are nevoie de finantare suplimentara, media europeana fiind de 40%.

Acest lucru ar remedia problemele cu care se confrunta bibliotecile din Romania legate de fondul insuficient de carte, spatiu, personal sau tehnologie moderna de acces la informatie.

Romania are in continuare unul din cele mai mici procentaje de acces permanent la Internet - 54% din gospodarii au Internet la nivel national, penultimul loc printre tarile UE, conform Eurostat 2012.

Rolul sporit al bibliotecii in comunitate este recunoscut de catre 61% dintre romani care considera ca biblioteca publica indeplineste nevoile comunitatii, situand Romania pe locul 5, dupa ari precum Finlanda (87%), Danemarca (69%), Spania (66%) si Belgia (62%).

In plus, 90% dintre cei care au folosit calculatorul intr-o biblioteca publica au declarat ca si-au rezolvat cel putin o nevoie, comparativ cu media europeana de 83%.

Ce face romanul la biblioteca

Desi imprumutul cartilor a ramas in continuare in topul serviciilor oferite de biblioteci, tot mai multi utilizatori frecventeaza bibliotecile pentru a accesa informatii in solutionarea unor probleme legate de: sanatate, educatie, locuri de munca, dezvoltarea afacerilor, comunicare cu rude/prieteni, subventii agricole.

48% dintre cei care frecventeaza bibliotecile au participat la activitati educative printre care meditatii, asistenta la teme, cursuri speciale de formare, intalniri comunitare.

Conform rezultatelor inregistrate, peste 200.000 persoane dintre utilizatorii bibliotecilor au cautat online un loc de munca. 28.500 dintre acestia au aplicat pentru un loc de munca cu asistenta bibliotecarilor si 9.000 de adulti au fost angajati, adica aproape 1/3 dintre aplicanti cu procent de reusita.

Impactul Internetului in bibliotecile romanesti, in cifre:

• Accesul la Internet prin bibliotecile publice a crescut de la 42% in anul 2011, la 70% in anul 2012. Acest procent se situeaza in medie in Europa la 82%, la scara nationala
• Aproximativ 450.000 romani au folosit Internetul pentru prima data intr-o biblioteca publica
• 7,8 milioane de romani si-ar dori sa poata accesa Internetul, gratuit, de la biblioteca publica
• 7% din utilizatori au folosit servicii de e-guvernare dintr-o biblioteca publica
• 43% folosesc computerul pentru implicare la nivelul socitatii civile
• 63 milioane de euro au fost atrase in comunitati din Romania prin completarea in biblioteci a cererilor de subventii agricole

Studiul a fost realizat de TNS, pentru Fundatia Bill&Melinda Gates, in perioada octombrie - noiembrie 2012, si a vizat modul in care sunt utilizate bibliotecile publice si ce impact au in viata de zi cu zi. Acesta a cuprins 17.800 respondenti din 17 tari din UE: Belgia, Bulgaria, Republica Ceha, Germania, Denemarca, Grecia, Spania, Finlanda, Franta, Italia, Lituania, Letonia, Olanda, Polonia, Portugalia, Romania si Anglia.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

studiu
Distribuie:  

Realitatea.net

Yve.ro

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Lifestyle.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1227 (s) | 23 queries | Mysql time :0.032424 (s)