News Flash:

Cartofii sunt recomandati in cura de slabire

15 Ianuarie 2011
1370 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.6540 RON (0.0000)
USD: 4.1197 RON (0.0000)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Cartofii, originari din America de Sud, zona Muntilor Anzi, au fost adusi in Europa de catre spanioli, cam prin anul 1540. In acea vreme, cartoful era considerat toxic pentru om si servea doar ca hrana pentru vite.

Ca prizonier in Germania, farmacistul Antoine-Augustin Parmentier descopera cartoful si, odata intors in Franta, in 1763, face tot ce poate pentru ca aceasta leguma sa fie acceptata ca leac al foametei care, pe atunci, bantuia tara. Populatia insa se opunea.

Parmentier a perfectionat metodele de semanat si a inmultit speciile, obtinand varietatile de cartofi pe care le cunoastem azi. In 1771, Academia de Medicina din Paris afirma ca tuberculul nu este daunator si-l recomanda pentru hrana oamenilor.

Pentru a starni interesul populatiei fata de noul aliment, farmacistul Parmentier, sustinut de insusi regele Ludovic al XVI-lea, a intervenit pentru cultivarea cartofului pe terenurile de la marginea Parisului si, ostentativ, cerea ca tarlalele de cartofi sa fie pazite ziua ca sa atraga populatia sa le fure noaptea.

Cartofii contin amidon, vitamina C, fibre, proteine si potasiu din abundenta. Mult timp, cartoful a fost ocolit si nerecomandat in curele de slabire, fiind acuzat ca ingrasa, neluandu-se insa, in calcul, felul cum este gatit.

Intr-adevar, prajiti in ulei, cartofii contin 300 de calorii la suta de grame. O suta de grame de cartofi fierti sau copti in cuptor contin doar 130 de calorii. O diferenta evidenta.

Chips-urile sunt de asemenea extreme de periculoase, mai ales pentru persoanele care vor sa slabeasca. Pe langa faptul ca zac luni de zile prin depozite ori rafturile magazinelor, uleiul cu care sunt facute multiplica numarul caloriilor.

Astazi, nutritionistii recomanda cartofii, fara nicio retinere, in orice dieta si asta pentru ca tuberculii sunt sanatosi si hranitori, combat ulcerul si sunt un bun cicatrizant.

Iata o reteta de salata de cartofi, o adevarata bomba de vitamine si minerale, recomandata acum, pe vreme de iarna:

Puneti la fiert niste cartofi, piept de pui si un ou sau mai multe. Intre timp, taiati marunt o ceapa rosie si una alba, frecati-le cu putina sare si adaugati ulei de masline. Apoi, castraveti murati taiati rondele, gogosari in otet taiati fideluta, cateva masline verzi si negre, fara samburi, cubulete de cascaval.

Dupa ce cartofii s-au racit, maruntiti-i cu furculita, carnea rupeti-o cu mana in bucatele mici si adaugati oul taiat cum va place. Amestecati totul, daca e nevoie mai adaugati putin ulei de masline, potriviti din sare si stropiti totul cu niste zeama de lamaie, mai mult pentru gust. La sfarsit, presarati peste salata niste parmezan.

Ca sa fie gustoasa, salata se pregateste, intotdeauna, cu cel putin doua ore inainte de a fi servita la masa.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Yve.ro

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Lifestyle.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0813 (s) | 35 queries | Mysql time :0.021788 (s)