News Flash:

Care este mai buna – mierea sau zaharul?

8 Noiembrie 2010
956 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.6540 RON (+0.0055)
USD: 4.1197 RON (+0.0336)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Mierea si zaharul sunt doua alternative la care apelam adesea pentru a ne satisface nevoia fireasca de dulce. Mierea nu este o substanta complexa unica si constanta, ci o denumire comuna pentru zeci de sotimente asemanatoare in forma, dar in fond diferite, inconstante, variabile atat dupa sursa din care a fost culeasa cat si dupa secretiile interne ale albinelor lucratoare de diferite rase si conditii fiziologice. Mierea este foarte instabila si influentabila in timp, ca orice produs organic, de catre factorii de alterabilitate. Nu exista practic un singur fel de miere dintr-o singura specie florala, ci diverse sortimente poliflorale, din mai multe flori, in care predominanta in jur de 70% a uneia din specii ii da denumirea de monoflorala. Daca plantele respective au fost medicinale si mierea are suplimentare calitati medicinale. Astfel, mierea continua sa fie inca pline de taine. Pentru a obtine 100 g de miere sunt necesare un milion de flori si 15 000 de albine. Mierea a constituit multe milenii un aliment de neinlocuit, preferat si astazi in locul zaharului. Posibilitatea obtinerii artificiale in cantitati industriale a zaharului din sfecla de zahar sau trestia de zahar a dus la organizarea unei noi industrii, care s-a dezvoltat la nivelul cerintelor omenirii. Mierea fata de zahar este inevitabil mai scumpa, mai putina, nu poate fi produsa industrial in fabrici, fiind un adevarat unicat natural, de o calitate variabila si o compozitie complexa, instabila, alterabila prin fermentare, contaminari diverse sau temperatura, lumina, umiditate, invechire etc. si nu-si pastreaza proprietatile in astfel de conditii. Oamenii au avut nevoie de un aliment dulce si li s-a oferit zaharul, mult mai ieftin si in cantitati mult mai mari decat mierea. Zaharul este astfel mai sigur, se poate pastra, se poate folosi in orice bucatarie, ca si in orice farmacie. De aceea, in viata de zi cu zi zaharul elimina mierea nesigura care este scumpa, greu de procurat, greu de pastrat, greu de incorporat in diverse preparate stabile. Insusirile medicinale si alimentare ale mierii cu actiune complexa, slaba si variabila dupa origine si manevrare nu au rezistat in competitie cu noile medicamente chimice de sinteza, cu actiune rapida, precisa, constanta. Totusi, mierea trebuie sa-si pastreze calitatile sale de unicat deoarece numai asa pot fi puse in valoare aducand in continuare omului modern o serie de beneficii.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Yve.ro

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Lifestyle.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0903 (s) | 24 queries | Mysql time :0.013449 (s)