News Flash:

9 motive pentru a consuma rosii. De ce persoanele care sufera de insuficienta renala trebuie sa le evite

8 Mai 2018
329 Vizualizari | 0 Comentarii

Rosiile reprezinta o sursa de antioxidanti, de fibre, de vitamine si de minerale. Printre vitaminele pe care le contin putem enumera  vitamina A (foarte importanta pentru ochi), complexul de vitamine B (B1, B2, B5, B6 – care printre altele protejeaza sistemul nervos, sistemul osos si metabolismul), vitamina C (care contribuie la o buna functionare a sistemului nervos si a sistemului cardiovascular), vitamina E (responsabila de mentinerea tineretii).

“Recomand ocazional consumul de rosii. In ciuda aportului nutritional si al beneficiilor, acestea au un continut ridicat de zahar. Rosiile cu branza sunt o combinatie traditionala des intalnita. Din pacate, putin stiu ca este o greseala nutritionala, asa ca ingrasa, deoarece proportia de carbohidrati si grasimi este similara pentru fiecare. Ar fi de prefarat sa se consume rar si la micul dejun”, precizeaza nutritionistul Florin Ioan Balanica pentru Ce se intampla, doctore?!

Printre beneficiile pe care acestea le au pentru organism putem enumera:

 Pielea capata un aspect sanatoas - Betacarotenul din rosii protejeaza pielea impotriva razelor daunatoare ale soarelui. De asemenea, licopenul din continut face pielea mai putin sensibila la razele UV, prevenind astfel aparitia prematura a ridurilor.
 Au efect depurativ, fiind indicate si celor care sufera de guta.
 Aceste legume contin cantitati semnificative de vitamina A, flavonoizi antioxidanti, cum ar fi beta, alfa- carotenoizi si luteina. In general, acesti compusi bogati in pigmeti au proprietati antioxidante ce ajuta la mentinerea vederii.
 Sunt o sursa buna de vitamina C, iar aceasta ajuta organismul in a dezvolta rezistenta impotriva agentilor infectiosi si in eliminarea radicalilor liberi.
 Rosiile, prin continutul ridicat de vitamina K si calciu, contribuie la intarirea sistemului osos. De asemenea, licopenul imbunatateste calitatea masei osoase, prevenind aparitia osteoporozei.
  Licopenul poate participa la preventia diverselor patologii tumorale. Antioxidantii din rosii lupta impotriva radicalilor liberi care distrug celulele.
 Stabilizeaza glicemia. Prin aportul de crom, rosiile ajuta la mentinerea unui nivel optim al glicemiei in organism.
 Rosiile sunt considerate a fi alimentele cu cea mai care concentratie de licopeina, un antioxidant din clasa flavonoidelor, iar aceasta substanta ajuta la scaderea colesterolului rau si la dezvoltarea bolilor cardiovasculare.  Licopeina din continut are si un efect antiinflamator. 
 Zeaxantina este un alt compus bogat in flavonoizi ce este prezent din abundenta in aceste legume. Zeaxantina ajuta la protejarea ochilor de „degenerescenta maculara atribuita varstei” .
 “Rosiile contin acid oxalic, substanta care formeaza saruri insolubile de calciu (oxalat de calciu) ce pot forma pietre la rinichi, motiv pentru care nu sunt indicate pacientilor ce sufera de insuficienta renala. De asemenea, din cauza aciditatii este benefic un consum moderat de rosii. In cazul bolilor gastroduodenale, acestea trebuiesc evitate”, adauga medicul nutritionist.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Lifestyle.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.4249 (s) | 34 queries | Mysql time :0.015781 (s)