Bancul zilei: Bula ramane repetent! Iata cum ii da vestea mamei sale :))
IMAGINI FABULOASE! Cel mai mare vas de CROAZIERA din lume, lansat anul viitor. Romanii pot face rezervari din toamna. Iata cum arata vasul Harmony of The Seas - FOTO, VIDEO
INCREDIBIL! Mirabela Dauer a fost pradata. Hotul, un apropiat de-al ei
"Sunt celebru, scoate-ma de aici!" Casnica Andreea il face praf pe Mihai Traistariu
Cauza reala a mortii milionarului roman Costel Comana
Cabral, vizitat de sotie in Africa
Mihai Traistariu a cedat psihic in jungla si a plecat acasa. Cum si-a motivat decizia
Secretele Mihaelei Radulescu. Ce face vedeta in fiecare dimineata pentru a-si mentine sanatatea
Momente sfasietoare pentru Guta. Manelistul a izbucnit in plans cand si-a vazut fiica
Loredana Chivu i-a innebunit pe barbati! Iata cum s-a fotografiat la piscina. Pozele fac ravagii pe net
Mica Publicitate
Program tv
Video Monden
Trailere Filme
Video Stiri
Video Sport
Sarbatoarea Nasterii Domnului Iisus - traditii si obiceiuri
 

Pentru multi crestin-ortodocsi, pregatirea pentru Sarbatoarea Nasterii Domnului nostru Iisus Christos incepe chiar de pe 15 noiembrie, odata cu postul de 40 de zile, perioada in care se renunta la produsele de origine animala.

Pentru ortodocsi, postul nu are doar aspect material, ci si unul spiritual, deoarece postul nu presupune numai abtinerea de la a manca anumite produse, ci reprezinta si o hrana a sufletului, prin rugaciune, prin retinerea de la ganduri, fapte rele, de la relatii conjugale si, in final, prin cainta si spovedanie. Pe 20 decembrie, la Ignat, exista obiceiul sacrificarii porcului, care inca se mai practica prin satele noastre romanesti, pe acolo unde gospodarii cresc porci in propriile ograzi, pentru ca la Sarbatorile de iarna sa aiba carne proaspata din care sa-si prepare traditionalele mancaruri romanesti: toba, racitura, tochitura, carnati.

Dupa transarea si sortarea carnii, exista obiceiul ca gospodina casei sa pregateasca afara, aproape de locul sacrificiului, o masa mare, pentru toti oamenii care au ajutat la taierea porcului. Felul de mancare, traditional numit "pomana porcului", este obtinut prin prajirea, intr-un ceaun mare, de tuci, a bucatilor de carne taiate din toate partile porcului sacrificat: bucati de muschi, ficat, slanina, coasta, falca.

Inainte de Craciun, preotul umbla, din casa in casa, cu icoana, pentru a vesti Nasterea Domnului. Aceasta este o practica extrem de veche, de fapt, o vizita pe care preotul o face credinciosilor sai. La noi, la romani, traditia impodobirii bradului si a casei cu crengute si coronite de brad este un obicei relativ nou, preluat de pe la jumatatea secolului al XIX-lea de la tarile germanice. Prin forma sa triunghiulara, bradul simbolizeaza Sfanta Treime, iar podoabele cu care bradul este impodobit semnifica bogatia si cunoasterea, ca si pomul sacru din Gradina Edenului.

In zilele noastre, impodobirea bradului de Craciun a devenit unul dintre cele mai iubite obiceiuri, atat in mediul rural, cat si urban, odata cu asteptarea, in seara de Ajun, a lui Mos Craciun. In ajunul Craciunului exista obiceiul de a merge cu colindul. Colindele sunt cantece traditionale formate din urari de bine si belsug pentru toti cei ce le asculta. In schimbul urarilor lor, colindatorii primesc mere, nuci, colaci si bani. Tot la sate inca se mai pastreaza obiceiul ca in ajunul Craciunului cetele de colindatori sa mearga din poarta in poarta ca sa vesteasca venirea pe lume a Pruncului Iisus. Se spune ca tinerii mascati care insotesc aceste cete au darul de a alunga spiritele rele si ca cei care nu ii primesc vor avea un an sarac, cu ghinion.

In ziua de Craciun, colindele revin, de asta data copiii, de regula baietii, cantand "Steaua", colind prin care anunta venirea pe lume a pruncului Iisus Hristos. Sunt zone in tara unde traditia Craciunului inca se pastreaza cu sfintenie si se transmite nealterata, din generatie in generatie. Oamenii de la sate au obiceiuri specifice de la care nu se abat de aceea, in prag de sarbatori, auzim de traditii si superstitii de care multi dintre noi n-au auzit niciodata. Sunt locuri in tara unde, in ajunul Craciunului, gospodarii isi strang de prin sat toate lucrurile pe care le-au dat cu imprumut. In alte locuri, in ajun de Craciun nu se da nimic cu imprumut pentru ca cei care iau cu imprumut fac asta numai ca sa aiba noroc la hotii in anul viitor.

De asemenea, traditia spune ca cei care dau lucruri din casa, alunga norocul din camin. In unele sate, in vasul cu apa, in care familia se spala dimineata, se pun nuci, pentru ca oamenii sa fie sanatosi peste an.


Urmareste LIFESTYLE.BZI.ro pe FACEBOOK.COM

loading...
Libertatea.ro
Realitatea.net

Clipuri comice

Mai multe articole

Mica publicitate

Vezi toate anunturile | Adauga gratuit anuntul tau